0

İnternet teknolojilerinin hayatımızda kapladığı yerin artmasıyla birlikte son yıllarda sıkça karşımıza çıkan bir kavram var: Siber zorbalık. Peki siber zorbalık hakkında ne kadarını biliyorsunuz?

Siber zorbalık, internet teknolojileri aracılığıyla bir kişi ya da grubun diğerlerine yönelik düşmanlık, korkutma, tehdit, sindirme ve taciz amaçlı iletileri kasıtlı olarak göndermesi şeklinde tanımlanabilir. Başka bir ifadeyle bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak sergilenen kasıtlı saldırganlık davranışlarının tamamı siber zorbalık çatısı altına girer. Birinin görüntülerini gizlice çekip dijital ortamda paylaşma ya da paylaşma tehdidinde bulunma, birisi hakkında karalayıcı, küçük düşürücü yorumlar yapma, başkalarını da bu kişi hakkında olumsuz yorumlar yapmaya teşvik etme, kişinin bedeni ile alay etme, ısrarlı biçimde cinsel içerikli mesajlar gönderme… Tüm bunlar, en bilindik siber zorbalık eylemleri. Ama bununla birlikte, dijital ortamlar çeşitlendikçe farklı siber zorbalık biçimleri de karşımıza çıkabilmekte…

Siber Zorbalığa Karşı İyi Kalpli Sözlük-1 - Saç Bakım Güzellik Siber Zorbalığa Karşı İyi Kalpli Sözlük-2 - Saç Bakım Güzellik

Peki, siber zorbalıkla nasıl mücadele edeceğiz? Elbette siber zorbaca davranışlardan kaçınarak ve her türlü zorbalığın karşısında durarak!

Siber zorbalıkla mücadelede Simple yanınızda!

Simple, iyi kalplilik felsefesini sadece cilt bakımı ile sınırlamıyor. Söz konusu dijital iyilik olduğunda da yanınızda! Prof. Dr. Emel Baştürk’ün Simple için hazırladığı siber zorbalık sözlüğü, zorbalığın adını koymak adına en sık karşılaşılan zorbalık eylemlerini tanımlıyor. Siz de farkındalığınızı artırarak dijital ortamın daha güvenli bir alan olmasına katkıda bulunabilirsiniz. İşte sözlükte yer alan tanımlardan bazıları:

Taciz: Hedef seçilmiş bir kişiye sürekli olarak saldırgan, aşağılayıcı ve rahatsız edici mesajlar gönderilmesidir. Bu saldırgan mesajlar genellikle e-posta ve anlık mesajlaşma gibi kişisel iletişim kanalları aracılığıyla gönderilir.

Karalama: Hedef seçilmiş bir kişi hakkında zarar verici, doğru olmayan ve acımasız sözler paylaşılmasıdır. Bu zarar verici mesajlar, mağdurun arkadaşlık ilişkilerini bozmak ya da itibarını zedelemek amacıyla belirli bir çevrim içi ortamda yayınlanabilir ya da başkalarına gönderilebilir

Beden utandırma: Bir kişinin bedeni ve dış görünüşü hakkında olumsuz yorumlar yapmak şeklinde tanımlanabilir. Dijital nezaket, kimsenin bedeni hakkında yorum yapmamayı gerektirir.

Başkasının kimliğine bürünme: Siber zorbanın, hedef aldığı kişinin kimliğine bürünerek onu kötü gösterecek ya da onun arkadaşlık ilişkilerine zarar verecek içerikler paylaşmasıdır. Bu durum mağdurun kişisel web sayfasında, sosyal medya hesaplarında ya da başka bir iletişim kanalında gerçekleşebilir.

İfşa: İfşa, bir kişiye ait özel bilgilerin, sırların ya da görüntülerin özellikle mahrem ve mahcup edici nitelikte olanların, herkese açık şekilde yayınlamasını ya da başkalarına gönderilmesini ifade eder.

Siber Zorbalığa Karşı İyi Kalpli Sözlük-3 - Saç Bakım Güzellik Siber Zorbalığa Karşı İyi Kalpli Sözlük-4 - Saç Bakım Güzellik

Siber takip: Siber takip, dijital ortamda ısrarlı bir biçimde gerçekleşen istenmeyen temas eylemidir. Bir kişiyi tüm sosyal medya platformlarında takip ederek gerçek ya da sahte hesaplar üzerinden iletişime geçme çabası siber takip olarak adlandırılır.

Cinsel içerikli mesajlar: Kişinin onayı dışında ona cinsel içerikli yazılı mesaj, fotoğraf ya da video göndermektir. Kişinin rızası dışında gerçekleşen her türlü cinsel içerikli mesajlaşma ve kişiyi cinsel içerikli mesajlaşmaya zorlama, siber zorbalık türlerinden biri ve aynı zamanda suçtur.

Dijital partner şiddeti: Dijital flört şiddeti, taraflardan birinin, ilişki sürecince kendi rızaları dahilinde birbirlerine gönderdikleri mahrem içerikleri başkalarıyla paylaşması ya da paylaşma tehdidinde bulunmasıdır.

Yukarıdaki kavramlarla ilgili detaylı bilgi sahibi olmak ve daha fazlasını keşfetmek için iyi kapli sözlüğü inceleyebilirsiniz.

Daha güvenli bir dijital ortam ve daha iyi kalpli bir dünya için siz de siber zorbalık içeren paylaşımların yayılmasına aracılık etmeyin. Siber zorbalığa tanık olduğunuzda mağdurun yanında, zorbanın karşısında durun!