0

Propolis, eski çağlardan beri insanların çeşitli hastalıklara destek amacıyla kullandığı faydalı ve çok yönlü özelliklere sahip bir besindir. İçinde 240’tan fazla bileşen olan propolisi sadece arılar üretir. Genellikle koyu kahve renginde olan ama toplandığı bölgeye ve iklime göre rengi değişebilen bu özel ürün, bağışıklık tedavisinden yara ve yanık izine, ağız ve diş tedavisine kadar pek çok alanda destekleyici işleve sahiptir. Siz de propolisi beslenme rutininize dahil ederek çeşitli faydalarından yararlanabilirsiniz. Peki, arı mucizesi propolis nedir, sıvı propolis faydaları nelerdir? Gelin propolis faydaları konusunu hep birlikte yakından inceleyelim.

Propolis 1 - Saç Bakım Güzellik Propolis 1 - Saç Bakım Güzellik

Propolis Nedir, Ne İşe Yarar?

Propolis, arıların yaprak döken ağaçlardan topladığı ve salgı bezinden salgıladığı enzimlerle işlediği bir maddedir. Arılar, bu maddeyi peteklerini dezenfekte etmek ve mumyalamak için kullanır. Propolis bileşeninin çoğu reçine ve mumlardan meydana gelir. Yunancada giriş ve savunma anlamına gelen “pro” ve şehir anlamı taşıyan “polis” kelimelerinin birleşiminden oluşan madde, arıların kendi kovanlarının güvenliğini ve hijyenini sağlamak için ürettiği bir reçine olarak da bilinir. Kendine özgü bir renge ve kokuya sahip olan propolis, arı poleninden farklı ve zengin bir içeriğe sahiptir. Yararlı bileşenleri ile öne çıkan bu madde, tarih boyunca insanlar tarafından ilaç yapımında kullanılmıştır. Günümüzde ise propolisin insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğuna dair pek çok araştırma bulunur.

Propolis; basit yaralanma, inflamasyon, uçuk ve ağız sağlığı için destek amacıyla kullanılabilir. Özellikle diyabet hastalarında yaraların daha yavaş iyileştiği bilinir. Bu kişilerde propolis kullanımı yeni hücre oluşumuna katkıda bulunarak yara iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. Bu süreçte bakterilerle mücadele eden madde enfeksiyonları önleme konusunda destek sunar. Propolis faydaları balla birleştiğinde antibakteriyel özelliği ile öne çıkar. Bu yönüyle madde diş bakım ürünleri için de etkileyici bir içerik olma özelliği taşır. Ayrıca propolis, genital bölge ve ağız içerisinde çıkan uçuklarda da cilt lezyonlarını iyileştirmeye destek olarak kullanılır.

 

Propolis 2 - Saç Bakım Güzellik Propolis 2 - Saç Bakım Güzellik

Arı Mucizesi Propolisin Faydaları Nelerdir?

Pek çok farklı ağaç ve bitki türünden toplanan propolisin sağlık üzerinde aşağıdaki faydaları bulunur:

  • Yara ve Yanıklar: Propolis; Eski Mısır, Yunan ve Roma döneminden beri kullanılan özel bir madde olarak bilinir. Eski çağlarda propolisin mideye faydaları nedeniyle besin özellikle yara ve ülser tedavisinde kullanılırken bugün ise küçük yaraların ve yanıkların tedavisinde bazı başarılı sonuçlar sunar. Hücrelerin büyüme sürecine olumlu katkı yapan propolis, bu yönü ile yara ve yanık tedavisine destek amacıyla tercih edilir.
  • Bağışıklık Sistemi: Propolis, bağışıklık sistemini güçlendirmeye katkı sunan etken bir madde olarak kullanılabilir. Antiviral ve antibiyotik etkiye sahip ürün, özellikle grip mevsimi öncesinde sıklıkla tercih edilir. Yapılan araştırmalar, propolisin nar suyundan 70 kat daha fazla antioksidan etkiye sahip olduğunu gösterir.
  • Kanser: Propolisin çeşitli kanser tedavisi türlerinde de olumlu katkıları bulunur. Araştırmalara göre, propolisin kanser hücreleri üzerinde sitotoksik etkisi vardır. Propolis içindeki clerodane, diterpenod, kafeik asit ve polifenoller tümör karşıtı etki gösterir. Ayrıca propolisler üretildikleri coğrafyaya göre de farklı özelliklere sahiptir. Araştırmalar, Türkiye’de üretilen propolislerin meme kanserindeki zararlı hücrelere savaş açtığı, sağlıklı hücrelere ise zarar vermediğini gösterir. Yine Anadolu kökenli propolisler ise yüksek mikrop öldürücü ve antioksidan etkisi ile öne çıkar. Ayrıca araştırmalarda, lösemi tedavisinde propolisin histiyositik lenfoma hücrelerinin gelişimini engellediği belirtilir.
  • Grip: Propolisin içeriğindeki maddeler bağışıklık sistemine ve özellikle gribe karşı destekleyici etki sunar. Bu yönüyle propolis çocuğa faydaları olan bir bileşendir. Ürünün içeriğindeki flavonoid türevleri diğer virüslerde olduğu gibi grip virüsünde de tedaviyi destekleyici rol üstlenir.
  • Ağız ve Diş Sağlığı: Propolis faydaları arasında ağız ve diş sağlığına olumlu etkileri de yer alır. Diş sağlığına engel olan çürüklere karşı propolis destek amaçlı olarak kullanılabilir. Ayrıca araştırmalara göre virüs, bakteri ve mantara karşı mücadele eden besinin mikropları yok etmeye yardımcı oluğu da kanıtlanmıştır. Tüm bunların yanında ağız ülseri, aft, diş eti iltihabı gibi sorunlarda da propolis tedaviye katkı amaçlı olarak kullanılabilir.
  • Sindirim Sistemi: Propolis mideye faydaları olan bir maddedir. Propolisin; ülseratif kolit, mide ülseri, mide kanseri, bağırsak kanseri gibi çeşitli mide rahatsızlıklarının tedavisinde olumlu katkıları olduğu ve bu hastalıklarda koruyucu etkiye yardımcı olduğu belirtilir.
  • Solunum Sistemi: Porpolisin, mevsim geçişlerinde ortaya çıkan grip ve nezle gibi üst solunum rahatsızlıklarında da etkin rol oynadığı bilinir. Antimikrobiyal özelliğe sahip olan ürün, astım ve bronşit gibi rahatsızlıklara karşı da destekleyici işlev sunar.
Propolis 3 - Saç Bakım Güzellik Propolis 3 - Saç Bakım Güzellik

Propolis Nasıl Kullanılır?

Propolis faydaları nedeniyle ürünü kullanmak sağlığa yarar sağlayabilir ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, satın alınacak ürünün insan sağlığı üzerinde klinik çalışmaları olup olmadığıdır. Çünkü insanlar üzerinde test edilmemiş propolisler sağlığa yarardan çok zarar getirebilir. Propolis sert bir madde olduğu için ham haliyle tüketilemez. Bu nedenle ürün kolayca tüketilmesi için bazı işlemlerden geçirilir. İşlenen propolisler ise farklı formlarda satışa sunulur.

Ürünün; toz, konsantre, tablet, sıvı ve şurup gibi formları rahatlıkla bulunabilir. Ayrıca besinin gargara, pastil ve sakız şeklinde tüketimi de mevcuttur. Propolis macunu ise ağız sağlığına katkıları sebebiyle tercih edilir. Bunun yanında sıvı propolis faydaları arasında dengeli bağışıklık sistemi ve hücre sağlığını koruma gibi çeşitli destekleyici etkiler bulunur. Ürün öksürük ve ağız, diş sağlığı problemlerinde kullanılabilir. Propolis yağı cilt ve saç üzerinde çeşitli etkiler sunar. Propolis saça faydaları arasında ise saç derisini besleme ve saçların daha hızlı uzamasına yardımcı olma gibi etkenler bulunur. Propolisin cilde faydaları arasında cilt iltihabı, tahriş ve yanıkları tedaviye katkıda bulunma gibi olumlu etkiler öne çıkar. Cildi nemlendiren ürün, aynı zamanda sivilce ve bakterilerle mücadeleye katkı sunar. Öte yandan keten tohumu da cildi iyileştirme desteği sunan besinlerden biridir. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için Keten Tohumunun Faydaları içeriğini okuyabilirsiniz.

Propolis 4 - Saç Bakım Güzellik Propolis 4 - Saç Bakım Güzellik

Propolis Ne Kadar Süre Kullanılmalı?

Propolisin bağışıklık sistemi ve genel sağlık üzerindeki olumlu etkilerini görmek için ürünü en az 3 hafta boyunca her gün, üzerinde belirtilen miktarda kullanmak gerekir.

Gerçek Propolis Nereden Alınır?

Propolis faydaları açısından önemli bir besindir ve bu ürünün etkilerini görmek için güvenilir yerlerden satın almak oldukça önemlidir. Propolis ürünlerini; organik gıda üretimi yapan arıcılar, Sağlık Bakanlığı onaylı eczaneler ve güvenilir alışveriş sitelerinden temin edebilirsiniz.

Propolis Ne Kadar Tüketilmeli?

Antibiyotik etkilere sahip olan propolisin damla, sprey ve gargara formlarının günde en fazla 3 kez kullanılması önerilir. Propolis damlalarının yetişkinlerde günde 20, çocuklarda ise günde 10 damla şeklinde kullanılması yeterlidir. Suda çözünür formdaki ürünleri; su, süt, meyve suyu, çay ve kahve gibi içeceklere karıştırarak tüketmek mümkündür. Suda çözünmeyen ürünleri; bal, yoğurt, pekmez ve ekmek gibi gıdalara damlatarak tüketmek uygun olur. Propolis ve balla karışım halinde satılan ürünleri ise 1 tatlı kaşığı şeklinde doğrudan veya ılık süt ya da yoğurtla karıştırarak tüketebilirsiniz.

Siz de arıların mucizesi olan propolisi beslenme rutininize dahil ederek olumlu etkilerinden faydalanmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca kinoanın vücuda yararlarını öğrenmek için Kinoanın Sağlık İçin 6 Faydası içeriğini okuyarak konu hakkında fikir edinebilirsiniz.